Alpro wybiera nowoczesne rozwiązania Elpress do utrzymywania higieny

W 1979 r. Alpro rozpoczęła produkcję napojów sojowych, będących bardziej zrównoważoną alternatywą produktów mlecznych. Dla przedsiębiorstwa wyznaczającego nowe trendy w branży, bardzo ważne jest działanie na najwyższym poziomie. „Decydujące znaczenie ma jakość naszych produktów i procesów produkcyjnych” – powiedział Gert Fransen, dyrektor ds. jakości międzynarodowej w Alpro.

Jeden z najważniejszych zakładów produkcyjnych Alpro znajduje się w Belgii, w miejscowości Wevelgem. W tym zakładzie codziennie są wytwarzane, pakowane i wysyłane napoje sojowe Alpro. Zrównoważony rozwój to nieodłączna cecha tej spółki.  Alpro chce lepiej zaspokajać potrzeby żywieniowe świata, dostarczając smacznych, naturalnie korzystnych, roślinnych produktów spożywczych, które są zdrowe dla każdego i są wytwarzane z najwyższym szacunkiem dla naszej planety. Celem firmy jest upowszechnienie żywności i napojów na bazie roślin. Jakość produktów, do której dąży to przedsiębiorstwo, ma swoje odzwierciedlenie również w procesie utrzymywania higieny.

Gert Fransen powiedział: „Przygotowując strefy o wysokim poziomie higieny szukaliśmy rozwiązań, które nie pozostawiają niczego przypadkowi. Infrastruktura i odzież zostały całkowicie dostosowane do naszych potrzeb, a w każdym miejscu, w którym ludzie opuszczają szatnie, stołówki, toalety i inne strefy nieprodukcyjne, przechodzą przez śluzę higieniczną. Konieczność przejścia przez śluzę gwarantuje, że pracownicy będą myć i dezynfekować ręce. W miejscach, gdzie jest to potrzebne czyszczone są również ich buty. Ważna jest szybka obsługa – z pewnością nie zależy nam na tym, żeby ludzie czekali w kolejkach i w rezultacie spóźniali się na swoje stanowiska pracy. Znaleźliśmy odpowiedniego partnera do obsługi tego procesu – Elpress.” Sales Manager Belgium Elpress, Olivier Reyntjens powiedział: „Przygotowanie procesu zapewniania higieny w Alpro było dla nas wielkim wyzwaniem. Jest to wiodące w swojej branży przedsiębiorstwo, dla którego priorytetami – podobnie jak dla nas – są jakość i zrównoważony rozwój”.

Elpress EWG-TAP

Częścią procesu utrzymywania higieny jest EWG-TAP. Spółka Elpress, producent urządzeń higienicznych dla przemysłu spożywczego, wprowadziła w ubiegłym roku we współpracy z firmą Dyson nowe rozwiązanie – ergonomiczną umywalkę ze stali nierdzewnej, połączoną z suszarką do rąk Dyson Airblade™ Tap. Dzięki zintegrowanemu rozwiązaniu wymagane jest mniej czynności, co oznacza lepszy i sprawniejszy przebieg procesu mycia i suszenia rąk. Od tego czasu to rozwiązanie zostało zastosowane w wielu przedsiębiorstwach, które mają surowe wymagania higieniczne, takich jak Plukon Food Group, zakład produkcji Kellogg’s Pringle i Campiniae Sus.

Technologia Airblade™

Firma Dyson wprowadziła na rynek suszarkę do rąk Airblade dziesięć lat temu. Była to ekologiczna alternatywa dla powszechnie wówczas stosowanych papierowych ręczników. Popularność suszarek do rąk Airblade wciąż rośnie, pomimo oporu branży papierniczej.  „Od czasu wprowadzenia Airblade branża papiernicza próbuje wpływać na opinię publiczną, przedstawiając mylące wyniki badań i kwestionując higieniczność suszarek Airblade” – powiedział Rienk Kentie, dyrektor ds. marketingu w firmie Dyson. „Nie wpłynęło to w istotnym stopniu na branżę spożywczą, ponieważ specjaliści zwracają uwagę raczej na certyfikaty takie jak HACCP i opinie niezależnych ekspertów, ale w innych sektorach zauważyliśmy, że ludzie ulegają wpływowi wprowadzających ich w błąd informacji, które pochodzą z branży papierniczej. Ponadto, badania, które nie były finansowe przez przemysł papierniczy wykazywały wielokrotnie, że technologia Airblade jest równie higieniczna jak ręczniki papierowe”. Bardzo duże różnice występują jednak pod względem wpływu na zrównoważony rozwój.

Oszczędności

Obliczenia wykonane przez Carbon Trust wykazują, że suszarki do rąk Dyson Airblade wytwarzają do 80 procent mniej CO₂ niż ręczniki papierowe. Ponadto, występują znaczne oszczędności kosztów eksploatacji, które mogą wynosić od 1000 € do 1500 € na jedno stanowisko do suszenia rąk rocznie. Przy użyciu technologii Airblade™ urządzenie Airblade Tap nadmuchuje na ręce nieogrzewane, filtrowane powietrze z prędkością 690 km/godz. i dosłownie wyciera je do sucha. Dłonie stają się suche w ciągu 12 sekund. Clive Withinshaw, dyrektor organizacji HACCP, która specjalizuje się w dziedzinie nauk o żywności, wyjaśnia: „Technologia Dyson stanowi odpowiedź na liczne czynniki ryzyka, związane w przeszłości z suszarkami do rąk. To urządzenie można łatwo wyczyścić i korzystać z niego nie naciskając ani jednego przycisku. Ponadto wysuszenie rąk następuje bardzo szybko. Dzięki zastosowaniu filtra HEPA, połączenie tych funkcji znacznie zmniejsza ryzyko zanieczyszczenia mikrobiologicznego, co sprawia, że to urządzenie spełnia wymagania certyfikacji produktów niespożywczych HACCP International.”

Przygotowując strefy o wysokim poziomie higieny szukaliśmy rozwiązań, które nie pozostawiają niczego przypadkowi. W Elpress znaleźliśmy do tego właściwego partnera

Gert Franssen, dyrektor ds. jakości w Alpro

Higiena i zrównoważony rozwój

Od półtora roku korzystamy z zadowoleniem z nowej strefy o podwyższonej higienie. Dyrektor naczelny Elpress, Jannes Voss: „Nasza współpraca z firmą Dyson trwa już kilka lat. Razem chcielibyśmy podnieść higienę na wyższy poziom. Zadowolenie Alpro z naszego rozwiązania higienicznego jest potwierdzeniem obecnej jakości i zachętą do dalszego rozwoju.”

EWG-TAPContact
‹ Powrót Do strony głównej